Haku Menu

Kädentaidot kansalaisopisto

Tule iloiseen joukkoon tekemään käsitöitä ja oppimaan uutta!

Kansalaisopiston kursseilla lapset, nuoret ja aikuiset voivat opiskella kädentaitoja monipuolisesti osaamistasoon katsomatta. Käsityön ja taitoaineiden opetuksen tavoitteena on opiskelijan taitojen, kykyjen ja luovuuden arvostaminen ja kehittäminen sekä käsillä tekemisen ilon kokeminen. Opetuksessa korostuu uusien tekniikoiden ja taitojen opettelu sekä perinteisten käsityötaitojen ylläpitäminen ja siirtäminen uusille sukupolville.

Syyslukukaudella on ohjelmassa ajankohtainen kolmiosainen verkkoluentosarja: Tekstiiliä mennen tullen! Luentoja voi seurata torstaisin 29.10.–12.11.2020 klo 16.45–18.15. Ensimmäinen luento on Kuvansin koululla Joroisissa, toinen Otto Kotilaisen koululla ja kolmas  Nuorten talon auditoriossa Varkaudessa. Luentojen jälkeen järjestetään pieni työpaja. Luennot ovat maksuttomia eikä niille tarvitse ilmoittautua. Tervetuloa!

Kädentaitojen kurssitarjonta on laaja. Tarjolla on monta mielenkiintoista kurssia: mm., nukke- ja eläinhahmojen valmistamista paperimassasta (Varkaus), Penninvenyttäjän kierrätyskäsityöt (Varkaus) ja Seitsemän veljeksen puukon valmistus (Joroinen). Heinävedellä on huomioitu kurssitarjonnassa karjalalaisuusteema, joten tarjolla on karjalaista kirjontaa ja feresin valmistamista.  Adindan huivin virkkauskurssiin (Kuvansi) ja Kehyskudonta (Joroinen) -kurssiin sisältyy lähiopetuksen lisäksi etäopiskelua. Kokonaan verkkokurssina järjestetävälle Katoavat blogit -tilkkupintoja leikaten -uutuuskurssille on helppo osallistua asuinpaikasta riippumatta. Lapsille on tarjolla kiva kurssi kesäkuussa 2021: Kepparin kanssa kesälomalle (Viljolahti).

Kädentaitoaineiden kurssit ovat eri pituisia ja hinta määräytyy tuntimäärän mukaan. Kurssitarjonta vaihtuu vuosittain ja opiskelijoiden toiveet huomioidaan suunnittelussa. Kurssitoiveita otetaan vastaan ympäri vuoden.

Tekninen työ
Kovien materiaalien kursseilla esimerkiksi entisöidään ja verhoillaan huonekaluja, tehdään puu-, metalli-, mosaiikki- ja betonitöitä sekä koru- ja kivitöitä, kunnostetaan ikkunoita ja tehdään veistoksia eri materiaaleista.

Tekstiilityö
Pehmeiden materiaalien kursseilla esimerkiksi ommellaan vaatteita, tehdään tilkkutöitä, kansallispukuja ja kierrätyskäsitöitä, nyplätään, kirjotaan, neulotaan virkataan, kudotaan, huovutetaan, kehrätään, värjätään ja kuvioidaan kankaita.

Käsityöpajat
Käsityöpajojen sisältö suunnitellaan opiskelijoiden toiveet huomioiden. Teemat vaihtuvat muutaman kerran vuodessa.

Lyhytkurssit
Muutaman illan tai viikonlopun mittaisia lyhytkursseja järjestetään esimerkiksi hopeatöissä, puutöissä, luonnonmateriaalitöissä, huovutuksessa ja tilkkutöissä.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen (12.8.2020 klo 12 alkaen) tästä. 

Voit antaa palautetta ja esittää kädentaitojen kurssitoiveita tästä.

Tutustu myös Soisalo-opiston käsityöblogiin!

Kurssisuunnittelusta vastaa

Päivi Tölli, tiimivastaava, suunnittelijaopettaja
paivi.tolli(at)soisalo-opisto.fi
puh. 040 713 8654

Pirjo Manninen, kädentaitojenopettaja
pirjo.manninen(at)soisalo-opisto.fi
puh. 040 713 8634

Tuntiopettajat 2020–2021:

Eira Auvinen
Mari Hämäläinen
Katri Ahonen
Anne-Mari Eronen
Ulla-Riitta Immonen
Hannu Jääskeläinen
Tuulia Kasonen
Kaj-Pekka Kervinen
Pekka Kettunen
Tarja Kettunen
Eine Kinnula
Hannele Kinnunen
Taisto Kuortti
Aino Lampio
Jukka Leppänen
Katri Miettinen
Anna-Kaisa Miinalainen
Vesa Multanen
Reijo Rytsy
Timo Saarela
Minna Sallinen
Pirkko Vaahterinen
Susanne Ylikesti