Haku Menu

Kädentaidot kansalaisopisto

Tule iloiseen joukkoon tekemään käsitöitä ja oppimaan uutta!

Kansalaisopiston kursseilla lapset, nuoret ja aikuiset voivat opiskella kädentaitoja monipuolisesti osaamistasoon katsomatta. Käsityön ja taitoaineiden opetuksen tavoitteena on opiskelijan taitojen, kykyjen ja luovuuden arvostaminen ja kehittäminen sekä käsillä tekemisen ilon kokeminen. Opetuksessa korostuu uusien tekniikoiden ja taitojen opettelu sekä perinteisten käsityötaitojen ylläpitäminen ja siirtäminen uusille sukupolville.

Syksyllä on tarjolla mielenkiintoinen luento, jossa heinäveteläinen, vuoden 2022 tekstiilitaiteilija Riitta Turunen kertoo elämäntarinansa. Maksuton luento on Varjentiinin salissa ma 10.10.2022 klo 18-19, tervetuloa!

Kolmiosainen verkkoluentosarja: Keisarin uudet vaatteet – aineeton tekstiili, tarjoaa ajankohtaista näkökulmaa mm. aineettomaan muotiin, tekstiiliin ja kulttuuriperintöön. Verkkoluentoja voi seurata torstaisin 10.–24.11.2022 klo 16.45–18.15 Helsingin työväenopiston YouTube-kanavan kautta. Luentolinkit löytyvät ennen luennon alkua Soisalo-opiston www-sivuilta ja facebookista. Tallenteet voi katsoa jälkikäteen 13 päivän ajan. Luennot ovat maksuttomia eikä niille tarvitse ilmoittautua. Tervetuloa kuulolle!

Kädentaitojen kurssitarjonta on laaja ja olet lämpimästi tervetullut kaikille kursseille! Tarjolla on entisten tuttujen lisäksi monta uutta kurssia:

 • Kirjaveistokset ja muuta kaunista paperista (Varkaus)
 • Lähti lapasesta -neulekurssi (Varkaus)
 • Lankalauantait (Kangaslampi)
 •  Mosaiikkilyhty (Varkaus)
 • Ötökkähotellit kierrätysmateriaalista (Varkaus)
 • Kaavan piirtäminen omilla mitoilla (Varkaus)
 • Käspaikan valmistus ja muut kirjontatyöt (Kuvansi)
 • Saamelaispuukon valmistus (Joroinen)

Kädentaitojen kurssitarjonnassa näkyy selkeästi myös Opetushallituksen rahoittama Kestävää iloa ja oppia (KEIJO) -hanke. Hankkeen on tavoitteena lisätä opiston koko henkilökunnan kestävän elämäntavan tietoisuutta, sekä ymmärrystä kestävästä kasvatuksesta ja sen sisällyttämisestä omaan työhön. Useimmat käsityökurssit liittyvät vahvasti kestävän elämäntavan ajatukseen, mutta hankkeen myötä suunnitelttiin myös mielenkiintoisia kurssiuutuuksia:

 • Kuviointia kasveilla -ihana ekoprintti (Varkaus)
 • Elämäni kuvamuisto (Varkaus)
 • Tarinoiden torkkupeitto (Joroinen)
 • Veistoksia romumetallista (Joroinen)
 • Esineen uusi elämä (Karvio)
 • T-paidasta tuotteeksi (Varkaus)
 • Rakas räsymatto (Varkaus)

Myös toivotut käsityökahvilat saavat jatkoa. Tänä vuonna kootaan käsityöaarteita yhteen ja asiakkaita pyydetään tuomaan mukanaan jokin itselle rakas ja merkitykksellinen käsityö, jonka haluaa tuoda myös toisille nähtäväksi. Ei kurssimaksua eikäennakkoilmoittautumista, tervetuloa!
Käsityökahvilat:

 • Heinävedellä Pitäjäntuvalla ti 30.8. klo 11-14
 • Joroisissa Kasinolla ke 31.8. klo 11-14 ja
 • Varkaudessa Tehtaan koululla to 1.9.22 klo 11-14

Kädentaitoaineiden kurssit ovat eri pituisia ja hinta määräytyy tuntimäärän mukaan. Kurssitarjonta vaihtuu vuosittain ja opiskelijoiden toiveet huomioidaan suunnittelussa. Kurssitoiveita otetaan vastaan ympäri vuoden.

Tekninen työ

Kovien materiaalien kursseilla esimerkiksi entisöidään ja verhoillaan huonekaluja, tehdään puu-, metalli-, mosaiikki- ja betonitöitä sekä koru- ja kivitöitä, kunnostetaan ikkunoita ja tehdään veistoksia eri materiaaleista.

Tekstiilityö

Pehmeiden materiaalien kursseilla esimerkiksi ommellaan vaatteita, tehdään tilkkutöitä, kansallispukuja ja kierrätyskäsitöitä, nyplätään, kirjotaan, neulotaan virkataan, kudotaan, huovutetaan, kehrätään, värjätään ja kuvioidaan kankaita.

Käsityöpajat

Käsityöpajojen sisältö suunnitellaan opiskelijoiden toiveet huomioiden. Teemat vaihtuvat muutaman kerran vuodessa.

Lyhytkurssit

Muutaman illan tai viikonlopun mittaisia lyhytkursseja järjestetään esimerkiksi hopeatöissä, puutöissä, luonnonmateriaalitöissä, huovutuksessa ja tilkkutöissä.

Ilmoittautuminen

Lisätiedot ja ilmoittautuminen (10.8.2022 klo 12 alkaen) tästä.

Voit antaa palautetta ja esittää kädentaitojen kurssitoiveita tästä.

Tutustu myös Soisalo-opiston käsityöblogiin!

Kurssisuunnittelusta vastaa

Päivi Tölli, tiimivastaava, suunnittelijaopettaja
paivi.tolli(at)soisalo-opisto.fi
puh. 040 713 8654

Pirjo Manninen, kädentaitojenopettaja
pirjo.manninen(at)soisalo-opisto.fi
puh. 040 713 8634

Tuntiopettajat 2022–2023:

Eira Auvinen
Katri Ahonen
Anne-Mari Eronen
Mari Hämäläinen
Ulla-Riitta Immonen
Kaj-Pekka Kervinen
Pekka Kettunen
Tarja Kettunen
Hannele Kinnunen
Taisto Kuortti
Aino Lampio
Jukka Leppänen
Sanna-Maija Loikkanen
Riitta Matikainen
Katri Miettinen
Anna-Kaisa Miinalainen
Vesa Multanen
Reijo Rytsy
Timo Saarela
Minna Sallinen
Pirkko Vaarherinen