Haku Menu

Kädentaidot kansalaisopisto

Tule iloiseen joukkoon tekemään käsitöitä ja oppimaan uutta!

Kansalaisopiston kursseilla lapset, nuoret ja aikuiset voivat opiskella kädentaitoja monipuolisesti osaamistasoon katsomatta. Käsityön ja taitoaineiden opetuksen tavoitteena on opiskelijan taitojen, kykyjen ja luovuuden arvostaminen ja kehittäminen sekä käsillä tekemisen ilon kokeminen. Opetuksessa korostuu uusien tekniikoiden ja taitojen opettelu sekä perinteisten käsityötaitojen ylläpitäminen ja siirtäminen uusille sukupolville.

Syyslukukaudelle on tulossa mielenkiintoinen kolmiosainen Pukuja kulttuureissa -verkkoluentosarja. Luentojen aiheina ovat kansallispuku, saamepuku ja romanipuku.  Luentoja voi seurata torstaisin 11.–25.11.2021 klo 16.45–18.15 Helsingin työväenopiston YouTube-kanavan kautta. Luennot ovat maksuttomia eikä niille tarvitse ilmoittautua. Luentolinkit löytyvät ennen luennon alkua Soisalo-opiston www-sivuilta, facebookista ja hellewistä. Tallenteet voi katsoa jälkikäteen 13 päivän ajan.  Tervetuloa kuulolle!

Kädentaitojen kurssitarjonta on laaja ja olet lämpimästi tervetullut kaikille kursseille!. Tarjolla on entisten tuttujen lisäksi monta uutta kurssia: Trendikkäät nauhat (Heinävesi),  Opetellaan neulomaan (Varkaus), Neulotaan kirjoneulevillapaita (Kuvansi), Päähineiden valmistus (Varkaus), Koruaskartelu (Varkaus), Kirjaveistokset (Varkaus),  Käsintehty paperi (Varkaus), Kaavan piirtäminen omilla mitoilla ja mallivaatteen ompelu (Varkaus) sekä Rautalammin puukon valmistus (Joroinen).

Kädentaitojen kurssitarjonnassa näkyy selkeästi myös Opetushallituksen rahoittama Kestävää iloa ja oppia (KEIJO) -hanke. Hankkeen on tavoitteena lisätä opiston koko henkilökunnan kestävän elämäntavan tietoisuutta, sekä ymmärrystä kestävästä kasvatuksesta ja sen sisällyttämisestä omaan työhön. Useimmat käsityökurssit liittyvät vahvasti kestävän elämäntavan ajatukseen, mutta hankkeen myötä suunnitelttiin myös mielenkiintoisia kurssiuutuuksia: Elämäni villatakki (Joroinen), Muistojen miniryijy (Heinävesi), Ajatusten kehrä -puno pallo pajusta (Varkaus), T-paidasta tuotteeksi (Varkaus), Rakas räsymatto (Varkaus).

Myös toivotut maksuttomat käsityökahvilat saavat jatkoa KEIJO -teemalla. Käsityökahvilaan voi tulla korjaamaan vaatteen tai muun tekstiilin. Käsityökahvilat kokoontuvat Heinävedellä Pitäjäntuvalla ti 31.8. klo 10-13 ja Joroisissa Kasinolla to 2.9. klo 10-13. Varkaudessa Tehtaan koululla on kaksi kierrätyspajaa. Ensimmäinen on Varkaus-päivän käsityöpaja la 11.9.21 klo 10-13 ja toinen käsityökahvila pe 14.1.22 klo 10-13. Ilmoittaudu ennakkoon ja tule mukaan!

Kädentaidoissa on kaksi verkkokurssia, jolle on helppo osallistua asuinpaikasta riippumatta: Tilkkupinnasta pussukaksi -tilkkutyökurssi 7.10.21 alkaen ja Kori pajunkuoresta -punontakurssi 26.4.22 alkaen.

Kädentaitoaineiden kurssit ovat eri pituisia ja hinta määräytyy tuntimäärän mukaan. Kurssitarjonta vaihtuu vuosittain ja opiskelijoiden toiveet huomioidaan suunnittelussa. Kurssitoiveita otetaan vastaan ympäri vuoden.

Tekninen työ

Kovien materiaalien kursseilla esimerkiksi entisöidään ja verhoillaan huonekaluja, tehdään puu-, metalli-, mosaiikki- ja betonitöitä sekä koru- ja kivitöitä, kunnostetaan ikkunoita ja tehdään veistoksia eri materiaaleista.

Tekstiilityö

Pehmeiden materiaalien kursseilla esimerkiksi ommellaan vaatteita, tehdään tilkkutöitä, kansallispukuja ja kierrätyskäsitöitä, nyplätään, kirjotaan, neulotaan virkataan, kudotaan, huovutetaan, kehrätään, värjätään ja kuvioidaan kankaita.

Käsityöpajat

Käsityöpajojen sisältö suunnitellaan opiskelijoiden toiveet huomioiden. Teemat vaihtuvat muutaman kerran vuodessa.

Lyhytkurssit

Muutaman illan tai viikonlopun mittaisia lyhytkursseja järjestetään esimerkiksi hopeatöissä, puutöissä, luonnonmateriaalitöissä, huovutuksessa ja tilkkutöissä.

Ilmoittautuminen

Lisätiedot ja ilmoittautuminen (11.8.2021 klo 12 alkaen) tästä.

Voit antaa palautetta ja esittää kädentaitojen kurssitoiveita tästä.

Tutustu myös Soisalo-opiston käsityöblogiin!

Kurssisuunnittelusta vastaa

Päivi Tölli, tiimivastaava, suunnittelijaopettaja
paivi.tolli(at)soisalo-opisto.fi
puh. 040 713 8654

Pirjo Manninen, kädentaitojenopettaja
pirjo.manninen(at)soisalo-opisto.fi
puh. 040 713 8634

Tuntiopettajat 2021–2022:

Eira Auvinen
Mari Hämäläinen
Katri Ahonen
Anne-Mari Eronen
Ulla-Riitta Immonen
Hannu Jääskeläinen
Tuulia Kasonen
Kaj-Pekka Kervinen
Tarja Kettunen
Eine Kinnula
Hannele Kinnunen
Taisto Kuortti
Aino Lampio
Jukka Leppänen
Katri Miettinen
Anna-Kaisa Miinalainen
Vesa Multanen
Ulla Niemelä
Reijo Rytsy
Timo Saarela
Minna Sallinen