Haku Menu

Oppilaan opas

 

 1. Lukukauden aloittaminen

Ajankohtaiset tiedot löydät opiston kotisivulta tuntien sopimisesta, opetusajoista, musiikin perusteiden ryhmistä sekä orkesterien ja kamarimusiikkiryhmien kokoontumisajoista seuraavasta linkistä:

Soisalo-musiikkiopiston lukujärjestys

 

 1. Tiedottaminen

Ajankohtaisen tiedon löydät musiikkiopiston sivulta.

Soisalo-opisto löytyy myös facebookista ja instagramista. Niiden tehtävänä on toimia mainosväylänä konserteista ja tapahtumista sekä opiston jokapäiväisen toiminnan ikkunana. Omissa julkaisuissasi voit itsekin osallistua

 • facebookissa: paikassa Soisalo-opisto
 • instagramissa: #soisaloopisto

Henkilökohtaisessa viestinnässä käytetään sähköpostia ja tekstiviestejä, joten ilmoitathan muuttuneista yhteystiedoista toimistoon.

 

 1. Yhteystiedot

Opiston toimiston numero 040 7138 660 palvelee ma-to klo 9-15.

Opistotalon toimisto on avoinna ma-ti ja to klo 10-12 ja 13-15.
Joroisten toimisto on avoinna ti ja to klo 9-11 ja 12-15.

Musiikin suunnittelija Janne Juutilainen 040 7138 656
Pieksämäen sivutoimipaikan vastaava Suvi Lehtoranta-Ståhl 040 7138 636
Leppävirran sivutoimipaikan vastaava Kristiina Tirkkonen 040 7138 653
Sähköpostiosoitteet muotoa: etunimi.sukunimi(at)soisalo-opisto.fi

Opettajien yhteystiedot löydät täältä

 

 1. Opetussuunnitelma ja soitinkohtaiset taitotaulut

Opetussuunnitelman löydät täältä.
Alussa on kaikille yhteinen osio, jonka jälkeen ovat taidealakohtaiset kuvaukset. Sisällysluettelosta klikkaamalla pääset siirtymään haluamaasi kohtaan.

Soitinkohtaisiin taitotauluihin pääset tältä sivulta.

 

 1. Lukukausimaksut ja vapaaoppilaspaikat

Lukukausimaksu sisältää henkilökohtaisen soitonopetuksen, musiikin perusteiden opetuksen sekä yhteismusisointiopetuksen orkestereissa tai yhtyeissä ja säestyksen. Lukukausimaksu ei sisällä opetusmateriaalihankintoja, kuten nuottikirjoja ja musiikin perusteiden oppikirjoja, soittimia, nuottitelineitä jne.

Voimassaolevat lukukausimaksut lisätietoineen löydät täältä.

Lukukausimaksuihin liittyvissä asioissa ole yhteydessä toimistoon.

Oppilaspaikkaan ilmoittaudutaan koko lukuvuodeksi kerrallaan.

Opintojen keskeytyessä tai loppuessa lukukauden aikana peritään koko lukukausimaksu, kun oppilas saa lukukauden tunneista puolet tai sitä enemmän. Muussa tapauksessa peritään puolet lukukausimaksusta.

Vapaaoppilaspaikkaa voi hakea taloudellisin perustein. Tietoa ja liite hakemuslomakkeeseen löytyy tämän sivun lopusta. Vapaaoppilaspaikat ovat haettavissa syyskuun loppuun mennessä. Jos aloittaa opinnot syyskuun jälkeen, kesken lukuvuoden tai perheen taloudellinen tilanne muuttuu olennaisesti, voi vapaaoppilaspaikkaa hakea edellä mainituissa tilanteissa myös 1.10 alkaen.

 

 1. Soitinlainat

Oppilaat voivat vuokrata opiston omistamia soittamia. Soittimia on rajoitetusti, kysy vuokrasoittimista soitonopettajaltasi. Jos opiston vuokrasoitin rikkoutuu oppilaan käytössä, korjauttaa hän soittimen omaan laskuunsa. Jos korjauskustannus muodostuu soittimen hankintahintaan nähden kannattamattomaksi ja tilalle ostetaan uusi soitin, lainaaja joutuu korvaamaan korjausarviohinnan uudesta soittimesta.

 

 1. Opintokirja

Opettaja täyttää lukuvuoden mittaan opintokirjaa, johon merkitään: soitettu ohjelmisto, esiintymiset, palaute ja näytöt. Kevätlukukauden loppupuolella opintokirja palautteineen käydään läpi viimeisimpien soittotuntien aikana. Mahdollisuuksien mukaan huoltajankin toivotaan olevan paikalla.

 

 1. Osallistuminen opetukseen ja poissaolot tunneilta

Oppilaan velvollisuus on käydä oppitunneilla säännöllisesti sekä harjoitella annetut soitto- ja muut tehtävät. Jos oppilas on oppitunneilta poissa toistuvasti (useammin kuin kolme kertaa lukukauden aikana) ilman hyväksyttävää syytä, oppilaitos puuttuu poissaoloihin. Hyväksyttäviä syitä poissaoloon on esimerkiksi sairaana olo tai muu välttämätön päällekkäinen meno, joka ilmoitetaan opettajalle.
Poissaoloista on ilmoitettava etukäteen suoraan opettajalle (myös musiikin perusteet-, orkesteri-, yhteissoitto-opettajille) tekstiviestillä matkapuhelimeen. Lomamatkoista ja muista etukäteen suunniteltavissa olevista poissaoloista on sovittava hyvissä ajoin kaikkien omien opettajien kanssa.

Mikäli oppilas peruu oppituntinsa, ei opettajalla ole tunnin korvausvelvollisuutta. Jos instrumentin opettaja joutuu perumaan oppitunnin henkilökohtaisista johtuen, on oppilaalla oikeus saada korvaava tunti myöhemmin.
Opettajan sairastuessa opisto pyrkii ilmoittamaan tekstiviestillä oppitunnin peruuntumisesta oppilaalle/ huoltajalle. Ilmoita muuttuvista yhteystiedoistasi toimistoon. Jos opetustunnit on peruttu opettajan sairastumisen tai vastaavan syyn johdosta (enintään kaksi kertaa lukuvuodessa) korvaavia opetustunteja ei järjestetä.

Ryhmäopetukseen, kuten yhteissoitto, osallistutaan säännöllisesti koko siihen varatun ajan. Poikkeuksista sovitaan aina opettajan kanssa erikseen.

Sairaana ei tartuntariskin vuoksi voi tulla oppitunneille.

Muista pestä kädet ennen soittotunnin alkua infektiotautien välttämiseksi.

 

 1. Älylaitteet

Oppitunnin aikana läsnäolijoiden on pidettävä älylaitteet äänettöminä tai suljettuina. Niitä voidaan käyttää opetuksen tukena opettajan ohjeistuksella.

 

 1. Opinto-ohjaus ja opintojen yksilöllistäminen

Opinnoissa eteen saattaa tulla erilaisia kysymyksiä. Käänny rohkeasti oman opettajasi puoleen. Isommissa pulmissa saat apua myös musiikin suunnittelijalta.

 

 1. Opintojen jatkamisilmoitus

Jokaisen opiskelijan on tehtävä joko jatkoilmoittautuminen tai en jatka opintoja -ilmoitus 23.3.-1.4. netissä opistopalvelut.fi/soisalo-opisto
Huom. Ilmoitus opettajalle ei riitä, vaan jokaisen on tehtävä sähköinen ilmoittautuminen.
Ennen opintojen lopettamista on suositeltavaa keskustella soitonopettajasi kanssa.

 

 1. Konserttitoiminta

Oppilaitoksen järjestämiin konsertteihin on oppilailla vapaa pääsy. Ajankohtaiset tiedot löydät opiston kotisivuilta.

Oppilaskonsertit kestävät maksimissaan noin 45 minuuttia, poikkeuksena joulu- ja kevätkonsertit, tai muut isommat tapahtumat.

Oppilaskonsertit ovat tärkeä osa musiikin opiskelua. Esiintyjät kaipaavat kuuntelijoita ja kannustusta myös konserttihetkessä. Hienoa olisi, jos mahdollisimman moni läheinen pääsisi paikalle tukijoukoksi. Suosittelemme varaamaan aikaa olla paikalla koko konsertin ajan. Näin kunnioitamme kaikkia esiintyjiä tasapuolisesti.

Oppilaille jaetaan henkilökohtainen konserttipassi, jolla halutaan edistää oppilaiden käymistä konsertissa. Jokainen lukukauden aikana vähintään kolmessa konsertissa käynyt osallistuu arvontaan, jossa on pieni palkinto. Eniten konserteissa käynyt palkitaan myös. Konserttimerkinnän saat omalta opettajaltasi. Konsertteihin lasketaan kaikki konsertit, joissa oppilas käy.

 

 1. Kotiharjoittelusta

Päivittäinen harjoittelu on tärkeää. Olisi hyvä löytää vakioaika, joka merkitään vaikka lapsen lukujärjestykseen tai jääkaapin oveen. Harjoitteluajasta kannattaa pitää kiinni alusta lähtien, sillä pitkällä tähtäimellä käytäntö tukee harjoittelun säännöllisyyttä ja harjoitteluun ryhtymistä. Sopivaa harjoitteluaikaa mietittäessä kannattaa arkirutiininen lisäksi ottaa huomioon lapsen vireystila. Päivittäisen harjoittelun tulisi kuulua luonnollisena osana lapsen arkeen.

 

 1. Huoltajille

Huoltajillaa on merkittävä rooli soittoharrastuksen tukijoina. He voivat kehumalla ja kannustavalla ilmapiirillä lisätä lapsen motivaatiota. On luonnollista, että innostuksen määrä vaihtelee. Tällöin on hyvä keskustella opettajan kanssa ja pohtia yhdessä toimivia keinoja ruokkia motivaatiota.

Pienen lapsen kohdalla vanhemman tulee huolehtia myös soittimesta sekä nuottimateriaalista.