Haku Menu

Soittimet

Piano

Piano on monipuolinen soitin, jolla yksinkin soittaminen kuulostaa hienolta. Pianonsoiton voi aloittaa jo noin 5-vuotiaana. Soittimen hankintaan liittyvissä asioissa kannattaa kysyä neuvoa opettajalta, jos kotona ei ennestään ole pianoa. Opintojen edetessä voit soittaa yhdessä muiden kanssa sekä opit säestämään kappaleita sointumerkeistä.

Pianon esittely

 

Viulu

Viulu on kaunisääninen jousisoitin. Yleisin viulunsoiton aloitusikä on 5-9- vuotta. Soitinta ei tarvitse olla valmiina, vaan sen voi vuokrata musiikkiopistolta .Jos haluaa ostaa oman soittimen, kannattaa kysyä opettajan apua, jotta soitin on sopivan kokoinen ja soittokelpoinen. Viulunsoittaja pääsee nopeasti soittamaan yhdessä muiden kanssa. Yhteissoitto on hauskaa ja saat uusia soittokavereita.

Viulun esittely

Alttoviulu

Alttoviulu, jota joskus myös violaksi kutsutaan, kuuluu jousisoittimiin. Se on kooltaan hieman suurempi ja tummaäänisempi kuin viulu. Alttoviulun nuotteja luetaan c-avaimelta eli toisin kuin viulun, jota luetaan g-avaimelta. Alttoviulunsoiton voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa ja sillä voi soittaa yhdessä muiden soittimien kanssa.

Alttoviulun esittely

Sello

Sello on jousisoitinperheen toiseksi matalin soitin. Voit aloittaa sellonsoiton aikaisintaan 6-vuotiaana. Sellon sointialue on lähellä ihmisääntä ja siksi sitä on niin miellyttävää kuunnella. Sillä voi soittaa kauniita melodioita tai säestää muita soittimia. Mikä parasta, selloa voi soittaa istuen. Sellon soittotapoja ovat näppäily ja jousella soittaminen. Alussa soittimen voi vuokrata musiikkiopistolta. Oman soittimen hankkiminen tulee ajankohtaiseksi vasta täysikokoiseen selloon siirryttäessä.

Sellon esittely

 

Huilu

Poikkihuilu on kaunisääninen ja monipuolinen puupuhallin. Huilunsoiton sopiva aloitusikä on 9-10 vuotta. Nuorempanakin soittoharrastuksen voi aloittaa, jolloin soittimen sopiva koko katsotaan opettajan kanssa. Musiikkiopistolta voi vuokrata oikean kokoisen huilun. Omaa soitinta ostettaessa on hyvä keskustella opettajan kanssa ja mahdollisesti tarkistuttaa soitin opettajalla. Huilua voi soittaa soolona, orkesterissa ja erilaisissa pienryhmissä. Yhteismusisointi onkin olennainen osa soittoharrastusta.

Huilun esittely

 

Klarinetti

Klarinetti on puupuhallinperheen ”jokapaikan höylä,” erittäin monipuolinen ja kaunis instrumentti. Klarinetin ääni muodostuu puhaltamalla suukappaleeseen, jossa ruokolehden värähtely tuottaa soittimeen varsin hurmaavan pehmeän saundin. Klarinetti tosiaan taipuu moneen; sillä voi soittaa todella hiljaa herkästi ja kauniisti – mutta myös revitellä lujaa ja vauhdikkaasti! Klarinetilla pääsee myös soittamaan monipuolisesti eri tyylistä musiikkia. Sillä on vankka asema itsenäisenä soolosoittimena, niin klassisessa, kuin myös kevyessä musiikissa. Klarinettia soitetaan paljon myös erilaisissa orkestereissa ja yhtyeissä – niin sinfoniaorkesterissa, puhallinorkesterissa kuin myös jazzyhtyeissä! Yhdessä soittaminen on hauskaa ja kuulostaa mahtavalta! Soisalo-opistossa on mahdollisuus päästä mukaan yhteissoittoon tai orkesteriin jo varhaisessa vaiheessa soittouraa. Soitin on lisäksi kätevän kokoinen ja kevyt kantaa mukana, soittouran alussa klarinetti on mahdollista vuokrata käyttöön opistolta! Sopiva aloitusikä klarinetinsoittoon on noin 9-10 vuotta, mutta jo nuorempanakin voi aloittaa, kunhan käsien koko on riittävän suuri instrumentin käsittelyyn.

Klarinetin esittely

Saksofoni

Saksofoni on puhallinporukan hauska ja cool rämäpää! Tämä torvi on metallinen puhallinsoitin, jossa ääni syntyy puhaltamalla suukappaleeseen, johon kiinnitetty ruokolehdykkä alkaa ilmavirran vaikutuksesta värähdellä ja tuottaa äänen soittimessa samaan tapaan kuin klarinetissa. Saksofoni on ikänsä puolesta soittimena nuoremmasta päästä ja on saanut nimensä keksijänsä Adolf Sax’in mukaan hänen patentoidessaan uuden soittimensa v.1846. Saksofonille löytyi paikka puu- ja vaskisoitinten ”välistä,” sillä ääni syntyy puisesta ruokolehdestä itse torven ollessa metallia. Saksofoneja käytetään eniten rytmimusiikin parissa jazzissa ja big-band -orkestereissa, mutta myös monessa muussa tyylilajissa laidasta laitaan, klassisesta poppiin. Fonia käytetään siis soolosoiton lisäksi paljon erilaisissa yhtyeissä ja orkesterissa – Soisalo-opistossa yhteissoittoon, tai orkesteriin pääsee mukaan jo soittouran alkutaipaleelta saakka! Bändissä soittaminen on hauskaa, saa uusia kavereita ja mikä parasta, se kuulostaa mahtavalta! Saksofoneja on monia eri kokoisia ja sopiva aloitusikä on noin 10v. On olemassa myös erikseen lapselle suunniteltu kevennetty aloitussoitin.

 

Vaskipuhaltimet

Vaskipuhaltimet ovat puhallinsoittimia, joissa ääni muodostetaan puhaltamalla suukappaleeseen siten, että huulet värähdellessään muodostavat soittimessa äänen. Vaskisoittimien soiton voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa. Suositeltavaa on kuitenkin aloittaa noin 6-7 vuotiaana. Vaskipuhaltimia ovat trumpetti, käyrätorvi, alttotorvi, baritonitorvi, pasuuna ja tuuba. Puhallinsoittajat soittavat paljon yhdessä, puhallinorkestereissa ja pienemmissä kokoonpanoissa. Yhdessä soittaminen hauskaa ja se kehittää myös sosiaalisia taitoja. Soitin on mahdollista vuokrata opistolta.

Trumpetin esittely
Käyrätorven esittely
Pasuunan esittely
Tuuban esittely

 

Kitara

Kitara on kielisoitin, jota soitetaan sormin näppäilemällä. Hyvä opiskelun aloitusikä on kahdeksasta vuodesta ylöspäin. Se on hyvin monipuolinen instrumentti, koska sitä voi käyttää sekä säestys-, että soolosoittimena. Kitara on hankintahinnaltaan edullinen. Asiallisen oppilaskitaran saa 200-500€: olla. Se on myös helppo kuljettaa mukana. Ennen oman soittimen hankintaa kannattaa keskustella opettajan kanssa eri vaihtoehdoista, jotta soitin on oppilaalle oikean kokoinen.

 

Sähkökitara ja -basso

Sähkökitara on monipuolinen bändisoitin. Sähkökitaran soiton voit aloittaa jo 7-vuotiaana. Sähkökitaralla voit soittaa monia eri musiikkityylejä, säestää ja sooloilla. Voit perustaa bändin kavereidesi kanssa tai opintojen edetessä osallistua opiston bändiryhmiin. Ennen oman soittimen hankkimista on hyvä kysyä opettajalta neuvoja.
Sähköbassolla luot yhdessä rumpalin kanssa maagisen sykkeen, joka vie kuulijat mennessään.

 

Rummut

Rummut ovat bändin sielu. Rumpujen opiskelun voit aloittaa jo 7- vuotiaana. Rummut ovat yhtyeen sielu – basson kanssa ne muodostavat pohjan koko bändin soundille. Ennen oman rumpusetin hankkimista on hyvä kysyä opettajalta neuvoja.

 

Harmonikka

Harmonikka on soitin, jolla soittaja voi helposti tuottaa sekä kappaleen melodian että säestyksen sointupohjan ja rytmin. Harmonikalla soitetaan monipuolista ohjelmistoa perinteisestä vauhdikkaasta polkasta vaikka elokuvasävelmiin. Yhteissoitto muiden harmonikansoittajien kanssa onnistuu jo opintojen alkuvaiheessa. Sopiva aloitusikä on noin 6-vuotiaasta ylöspäin. Ennen soittimen hankintaa kannattaa kysyä neuvoa opettajalta.

 

Popjazz-laulu

Popjazz-laulutunneilla opiskellaan laulutekniikkaa ja lauletaan musiikkia laajasti populaarimusiikin eri tyylilajeista. Tuntien sisältö voidaan muokata jokaisen tasoon sopivaksi.

 

Yksinlaulu

Yksinlaulussa harjoitetaan äänenkäyttöä, nuoteista laulamista sekä hengitystekniikkaa. Lisäksi keskitytään tulkintaan, fraaseeraukseen ja tyylinmukaisuuksiin. Tavoitteena on saavuttaa opiskelijalle ominainen luonteva laulutapa ja tukea opiskelijan omien tavoitteiden saavuttamista. Lauluopinnot on suositeltavaa aloittaa äänenmurroksen jälkeen.