Haku Menu

Ladataan Tapahtumat

Tekstiiliä mennen tullen -verkkoluento 1/3: Tekstiililöydöistä puvuksi

lokakuu 29. klo 16:45 - 18:15

Tekstiiliä mennen tullen -verkkoluentosarja
Luentosarjassa etsitään vastauksia kysymyksiin: Mistä tekstiili tulee ja mihin se menee materiaalina, tekniikkana ja tutkimuskohteena? Miten käsitys tekstiilistä kuituna ja materiaalina on liikkeessä tässä ajassa? Miten ymmärrys tekstiilin historiasta ja tulevaisuudesta on muotoutunut viime aikoina? 

Helsingin suomenkielinen työväenopisto ja Tekstiilikulttuuriseura –Sällskapet för textilkultur ry – järjestävät yhteistyönä luentosarjan, jota voi seurata etänä. Koronatilanteesta johtuen Tekstiiliä mennen tullen -luennot järjestetään etänä ja ne streemataan Helsingin työväenopiston YouTube-kanavalle, jossa ne ovat katsottavissa jälkikäteen 13 päivän ajan. https://youtu.be/LwWQl72ZBLM

 

klo 16.4518.15 arkeologi Jaana Riikonen 

Hihansuusta sukanvarteen – arkeologisia tekstiililöytöjä Ravattulan Ristimäeltä  https://youtu.be/LwWQl72ZBLM

Turun lähellä sijaitseva Kaarinan Ravattulan Ristimäki on Suomen vanhimman tunnetun kirkon paikka, ja kirkkoa ympäröi satoja hautoja käsittävä aidattu kirkkomaa. Turun yliopiston suorittamissa arkeologisissa kaivauksissa vuosina 2010-2016 paikalta tutkittiin noin 60 hautaa, joista osassa oli säilynyt tekstiilijäänteitä. Valtaosa näistä haudoista on naisten hautoja. Luennolla kerrotaan 1100-luvulle ja 1200-luvun alkuun ajoittuvista tekstiileistä ja niiden tutkimuksesta keskittyen erityisesti hautaan, jonka löytöjen pohjalta valmistuu uusi muinaispukurekonstruktio, Ravattulan puku. Siinä näkyy sekä vanha rautakauden perinne että uusia keskiaikaisia muotipiirteitä.

 

Tiedot

Päivämäärä:
lokakuu 29.
Aika:
16:45 - 18:15

Tapahtumapaikka

Verkkotapahtuma

Järjestäjä

Soisalo-opisto