Haku Menu

Ladataan Tapahtumat

Tekstiiliä mennen tullen –verkkoluento 2/3: Kasvit täynnä värejä ja kuituja

marraskuu 5. klo 16:45 - 18:15

Tekstiiliä mennen tullen -verkkoluentosarja
Luentosarjassa etsitään vastauksia kysymyksiin: Mistä tekstiili tulee ja mihin se menee materiaalina, tekniikkana ja tutkimuskohteena? Miten käsitys tekstiilistä kuituna ja materiaalina on liikkeessä tässä ajassa? Miten ymmärrys tekstiilin historiasta ja tulevaisuudesta on muotoutunut viime aikoina? 

Helsingin suomenkielinen työväenopisto ja Tekstiilikulttuuriseura -Sällskapet för textilkultur ry – järjestävät yhteistyönä luentosarjan, joka koronatilanteesta johtuen järjestetään etänä. Luennot streemataan Helsingin työväenopiston YouTube-kanavalle, jossa ne ovat katsottavissa jälkikäteen 13 päivän ajan. Linkki toiseen luentoon: https://youtu.be/_runMeRVEYk

klo 16.45–17.30 dosentti, luonnonväriainetutkija Riikka Räisänen, Helsingin yliopisto, BioColour-hankkeen johtaja  

Luontopohjaisia väriaineita materiaalimarkkinoille   

BioColour-hanke  on Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimusneuvoston  rahoittama tutkimushanke, jossa etsitään menetelmiä luontoperäisten  väriaineiden laajamittaiseen  käyttöön kiertotalouden ja kestävän materiaalituotannon mukaisissa  sovelluksissa. Hankkeen tavoitteena on luoda verkostoja bioväriaineista  kiinnostuneiden toimijoiden välille ja vaikuttaa siihen, että  löydettäisiin ratkaisuja kestävämpään materiaalien tuotantoon ja  kuluttamiseen. BioColour-hanke  haluaa etsiä ratkaisuja yhteistyössä eri yhteiskunnan toimijoiden  kanssa, joita voivat olla tiedeyhteisö, päättäjät, yritykset,  kouluttajat ja ruohonjuuritason kuluttajat.  

klo 17.30–18.15 väitöskirjatutkija, KM Jenni Suomela, Helsingin yliopisto  

Liinavaatteet lähitarkastelussa – arkeologisten ja kansatieteellisten tekstiilien kasvikuitumateriaalit   

Kasvikuituisten  tekstiilimateriaalien – pellavan, hampun ja nokkosen – tunnistaminen  toisistaan on ollut mahdollista vasta viimeaikaisen menetelmien  teknologisen kehityksen myötä. Yleiskäsitteeseen ’liinavaatteet’  pystytään tätä kautta pureutumaan aivan uudella tavalla. Arkeologisten ja kansatieteellisten kasvikuituisten tekstiilien tutkimus muistuttaa myös mahdollisuuksista tulevaisuuden tekstiilituotantoa varten.

Tiedot

Päivämäärä:
marraskuu 5.
Aika:
16:45 - 18:15

Tapahtumapaikka

Verkkotapahtuma

Järjestäjä

Soisalo-opisto